Hoofdstuk 5

Bitcoin in de praktijk

Bitcoin in de praktijk

“De beste manier om te beginnen is te stoppen met praten en beginnen met doen.”
– Walt Disney

Bitcoin in de praktijk

In het kort

In de hoofdstukken hiervoor heb je kunnen lezen over geld en geldsystemen. Over de techniek en werking van bitcoin. Ben je de wereld van waarderingsmethoden ingedoken en heb je ontdekt op welke manieren de prijs van bitcoin te verklaren is. Vaak merken we dat mensen op dit punt zin hebben gekregen om iets met bitcoin te gaan doen en te zien hoe het in de praktijk werkt.

Daarover lees en leer je in dit hoofdstuk het volgende:

  • Hoe je bitcoin koopt, welke stragieën je daarbij kunt gebruiken, en bij welke partijen je daarvoor terecht kan.
  • Hoe je bitcoin bewaart, wat er in zo’n digitale portemonnee zit, en op welke manieren je grip kunt krijgen op de risico’s rond het bewaren van je eigen vermogen.
  • Hoe je met bitcoin betaalt, en wat het verschil is tussen een on-chain- en lightning-betaling.
  • Hoe je een eigen bitcoin node kunt optuigen, en waarom dat een goed idee kan zijn.
  • Hoe er toezicht gehouden wordt op de bitcoinmarkt en met welke belastingregels je rekening moet houden.

Brokers & exchanges

Er is geen centrale bank die nieuwe bitcoins uitgeeft en aan geïnteresseerden verkoopt. Je koopt ze dus altijd van iemand anders. Dat kan rechtstreeks, bijvoorbeeld op een bitcoinmarktplaats zoals LocalBitcoins.com. In landen waar handelsplatformen voor bitcoin verboden zijn, is dit vaak de belangrijkste manier. Het kan ook via een tussenpersoon zoals een wisselkantoor of handelsplatform. Wereldwijd zijn er honderden van zulke bedrijven die je maar wat graag als klant verwelkomen. Helaas kan niemand je vertellen welke daarvan je kiezen moet. Om je in die zoektocht te helpen, hebben we een aantal tips en criteria op een rij gezet.

  1. Kies voor een lokaal bedrijf, zodat je de betrouwbaarheid ervan kan controleren.
  2. Bestudeer de website, controleer de inschrijving ervan in het bedrijfsregister, en controleer of het bedrijf onder toezicht valt en bij de juiste autoriteiten is aangemeld.
  3. Bekijk wanneer en op welke manieren het bedrijf bereikbaar is; bel even of stuur een mailtje om erachter te komen of je goed geholpen wordt.

We zijn zelf bekend met de volgende bij De Nederlandsche Bank geregistreerde partijen:

Wil je enkel blootgesteld zijn aan de koers van bitcoin en het verloop daarvan? Dan kom je terecht bij bedrijven die producten en diensten aanbieden om bitcoin heen, zoals Crypto Index, Maven 11, en VanEck.

Kijk-, lees-, en luistertips

Overweeg eens om niet te beginnen met de aankoop van bitcoin, maar met het bouwen van een eigen node. Dat klinkt ingewikkeld, maar er is een Nederlandse tutorial die je jong en oud, beginner en gevorderde, er doorheen helpt. Het grote voordeel: onderwerp leer je veel over de werking van bitcoin.

Op bitcoin.org vind je een handige keuzehulp voor het kiezen van je digitale portemonnee.